måndag 31 januari 2011

Sugen på mat!

Även fast det är en vanlig måndag har jag haft lust att laga mat. Idag blev det fisk och skaldjur för det såg lockande ut i affären.
Jag började med att göra Noix de Saint Jaques som är pilgrimsmusslor till lunch som jag serverade grillade på en bädd av gräddstuvad spenat. Smakade extra bra eftersom solen lyste och vi kunde sitta på verandan och äta.


Sedan såg jag Savoykål i affären som såg så vacker och grön ut.  Jag har aldrig lagat något med Savoykål förut. Jag hittade ett recept som var ungefär som kåldolmar. Först förvälldes kålbladen och sedan gjorde jag en fyllning med ris, lök och svamp. Alltihop bakades i ugnen med en sås av grädde och chèvreost. Till detta åt vi ugnsbakad lax. Mums.






I morgon blir det nog havregrynsgröt. . . . .

lördag 29 januari 2011

Nöden har ingen lag

Idag är det blött och regningt här i Chateauneuf. När lilla Silla behöver gå ut får husse T ställa upp som paraplybärare. Ja vad gör man inte för sin hund.

fredag 28 januari 2011

Vår bästa vän

Idag håller vi alla på att återhämta oss efter gårdagen med sjukdom och veterinärbesök mm. för vår lilla Silla.
Natten var också orolig så idag har det mesta gått på halvfart. Lyckligtvis verkar det som att allt har gått bra och vår bästa vän och följeslagare i 12 år är bättre igen.

Här är i alla fall en bild på gulliga Silla.

tisdag 25 januari 2011

Tisdag med promenad och syning

Fortfarande sol och kyligt men klart väder. Tisdagar är promenad-dag för mig och idag har vi gjort en tur i dalen nedanför Mouans Sartoux. När vi gav oss iväg var det fortfarande kallt och frost. Massor av kläder alltså.




Vi gick längs ån som heter le Foux och som rinner genom Grasse. Vattnet ångar i den kyliga luften.



Det här madonna kapellet ser ganska nytt ut.



Efter promenaden sydde jag färdigt det här förklädet som ska bli en födelsedagspresent. Till vem säger jag inte.


söndag 23 januari 2011

Pic de Courmette

Idag har vi gjort en längre tur upp på Pic de Courmette som ligger mellan Bar sur Loup och Tourettes sur Loup. Vi har haft härligt solsken om än lite kalla vindar.


Toppen av berget ligger på 1248 meters höjd och vi började vandringen på 800 meter så det var en ganska så jobbig promenad upp, men utsikten ger lön för mödan. Bergstopparna bara fortsätter så långt ögat når.



Idag var det särskilt mycket folk ute och vandrade. Vi mötte flera större grupper med fransmän och man blir imponerad av alla äldre som har en fantastisk kondition.



Stenrösena markerar ofta vandringsleden och kallas kern. När man passerar en kern ska man lägga på en sten så att dem som kommer efter ska hitta vägen. Som synes kan stenarna användas till andra meddelanden också.




lördag 22 januari 2011

La Grande Fontaine

Vatten, vatten bara vanligt vatten. . .


La grande fontaine är en källa som användes förr som tvättplats.



Mossan växer vackert över de gamla stenarna.


torsdag 20 januari 2011

Januari i Chateauneuf

Måste bara visa en bild på vår engelska lavendel som blommar trots att det är kalla nätter och fuktigt i marken. Lite blommor och färger gör att man blir så glad i januari.

tisdag 18 januari 2011

Les Esterel

Idag har jag varit på vandring i Esterel-bergen. Det är de röda bergsmassivet som ligger alldeles vid kusten strax väster om Cannes. Om man åker kustvägen väster ut mot St. Tropez slingrar den sig fram mellan bergen och det blåa Medelhavet.


Här uppe växer den franska maquisen dvs. låga och torktåliga örter som lavendel, timjan och den vackra rockrosen. Här växer också korkek med tjock och härlig bark som ska se till att vi inte spiller ut det goda vinet.





Som vanligt går det åt en hel del energi när man promenerar uppför bergssluttningarna och allt skvallrande kräver också kaffe och macka.









söndag 16 januari 2011

Här har vi fortfarande sooool!

Idag har vi gjort ännu en härlig promenad. Denna gång upp på en topp bakom bergsbyn Gourdon.
Här kan man få se flygande objekt i luften.





Den fina byn Gourdon ligger som ett riktigt örnnäste mitt i dalgången ovanför Bar sur Loup.



Förhoppningsvis bränner man en och annan kalori när man springer omkring i bergen som en annan bergsget.


Som syns på nästa bild är utsikten slående.









lördag 15 januari 2011

Lördag på Pic de Courmettes


Idag har solen skinit från en klarblå himmel hela dagen som den bara kan här i Provence. Vi har gjort en promenad uppe på vår närmaste topp som heter Pic de Courmettes. Uppe på en höjd av 850 meter över havet har man en fantastisk utsikt från Esterel till Cap Ferrat. Högst upp där man parkerar ligger den här vackra byggnaden där det bor ett kollektiv som lever ekologiskt och driver en restaurang och lokaler för föreläsningar och undervisning i naturvård och ekologi.



På vägen mötte vi en flock getter vallade av en vältränad bordercollie. Jag fick se upp för baggen var utrustad med horn och tog inget extra för att prova dem mot både mig och bilen.












onsdag 12 januari 2011

Promenad på Plateau de Calern

Igår gjorde jag en härlig promenad upp på Plateau de Calern med dem andra tanterna i damgruppen. Vi såg den här växten som är en mistel, alltså den man pussas under vid jul. Det är en parasit som lever i symbios med sin värdväxt. Alltid lär man sig något.


Den är klippan tycker jag är häftig. Visst ser det ut som öron och en nos?

Här är ingången till ett litet kapell mitt uppe på berget. Det är väl gömt så man måste veta exakt var man ska leta efter öppningen.


Den här vackra madonnastatyn finns inuti kapellet och man kan se att det används flitigt för det finns nya ljus och blommor och den här gången stod det en urna med med aska, kanske från en älskad hund.

Idag har vi haft ett fantastiskt väder med minst 15 grader varmt. Här kommer en bild på vår fina mimosa som håller på att slå ut.




söndag 9 januari 2011

Tryffelmarknad i Le Rouret

Idag var det tryffelmarknad i grannbyn. Marknader här i södra Frankrike är trevliga och opretentiösa och ger tillfälle att träffa folk och få en pratstund med vänner och bekanta.

Tryffeln kommer från skogsområden ovanför Grasse och just den vi köpte var hittad med hjälp av en hund som vi fick hälsa på.

Priset idag låg  på 90 Euro / 100gram och den lilla vi köpte kostade 20 Euro.


Jag har lagt tryffeln tillsammans med fyra ägg i en plastburk och enligt fransmännen här så ska den ge smak till äggen efter ett par tre dagar genom skalet. Den doftar mycket intensivt av jord och löv, riktigt gott faktiskt. Sedan ska vi göra scrambled eggs och riva av tryffeln ovanpå. Spännande.


Det finns andra delikatesser att köpa också, till exempel de här smaskiga macarons i alla möjliga smaker.

Här såldes fantastiska knippen med vitlök och potatis.

Härliga ostar och jättelika brödlimpor.



Det fanns också får, getter, ko med kalv, åsna, gäss, hästar och en nyfödd liten killing.






För dem som ville gick det också bra att ta en svängom till den lokala orkestern.





lördag 8 januari 2011

Vinn härligt garn!



Jag brukar läsa en del bloggar om stickning och den här bloggen http://www.missenskapare.blogspot.com/ har utlottning av en härlig härva alpackagarn från Gredelin.

Grattis till trevlig blogg!

Hjortroncheesecake

På begäran kommer här ett recept som jag provade i jul på en cheesecake smaksatt med hjortron.
Den blev jättegod och gick åt i ett nafs plus att den går att göra med glutenfria digestivekex. Jag använde även en del glutenfria pepparkakor för smaksättning av "degen".

8-10 bitar

250 g digestivekex (glutenfria och ev. pepparkakor)
100 g smält smör
1 msk kanel
mixa och tryck ut i en form ca 25 cm diam.
Förgrädda i 5 minuter i 175 grader.

3 ägg
200 g rumsvarm philadelphia ost
2 dl crème fraiche
2 tsk vaniljsocker
1 dl hjortronsylt
Vispa ägg och socker. Blanda i de andra ingredienserna och fyll pajskalet.
Grädda i 35 minuter eller tills fyllningen precis har stannat.

Dekorera med mandel och kanel.

Loppis i Grasse

Ville bara visa ett par små prylar som jag hittade på loppis i Grasse igår.
Den lilla citronpressen med blommig kanna kostade 1,50 Euro och hängaren i form
av en tekanna med porslinsknoppar kostade lika mycket.
Riktigt söta tycker jag.